In gesprek met… Wouter (28) – deelnemerservaring groepstraject Richting Jezelf
Wouter (28 jaar, zelfstandig conceptontwikkelaar) vond het moeilijk om op zijn gevoel te vertrouwen bij het maken van keuzes. In het traject leerde hij om zijn verwachtingen en angsten kritisch te bevragen en te luisteren naar zijn intuïtie. Een half jaar later blik ik met hem terug op het traject en deelt hij zijn ervaring met jou.
F: Kun je in een paar zinnen verwoorden waar het traject volgens jou in de kern om draait?
W: Ja, in het traject kom je binnen met een vaag probleem of verlangen. Vervolgens onderzoek je met behulp van de groep en de juiste werkvormen wat er dieper onder ligt. Je krijgt inzichten over jezelf en van daaruit kun je de volgende stappen zetten die passen bij je 'nieuwe ik’. Omdat je deze verandering zelf hebt veroorzaakt, kun je niet meer terug naar je 'oude ik’. En dat is maar goed ook, haha.
F: Wat heb je geleerd in de transitie naar deze ‘nieuwe ik’?
W: Ik heb geleerd om bij mijn gevoel stil te staan in plaats van het te negeren. Dat klinkt misschien makkelijk, maar ik stopte mijn gevoel vaak weg om zoveel mogelijk rationeel te blijven denken. Vanuit mijn gevoel kan ik nu kijken welke angsten en verwachtingen er spreken en die kritisch bevragen. Daardoor ontstaat er ruimte om te luisteren naar mijn intuïtie. Dit kan ik nu verder toepassen. Niet alleen in dagelijkse situaties, maar ook in mijn volgende stap: het zoeken naar een nieuwe baan.
F: Ja, hoe gaat het nu met je zoektocht naar een passende baan?
Het was eerst nog een beetje eng om vol te gaan voor dat onderzoek, maar ik heb geleerd dat en hoe ik op mijn intuïtie kan vertrouwen. Het gaat dus goed, ik heb echt de tijd genomen om vanuit wat ik heb geleerd over mezelf op zoek te gaan naar een baan die echt bij mij past. Ik weet inmiddels goed waar ik naar op zoek ben: een plek waar ik mijn passie en kwaliteit als concept ontwikkelaar kan inzetten.
F: Terugkijkend, welke bijeenkomst heeft je het meest geholpen om tot dit punt te komen?
W: Ik denk dat de 'ikken sessie' in het midden van het traject mij het meest geholpen heeft. Daarbij stonden we ook stil bij mijn meest voorkomende angsten en verwachtingen. Mijn gedachten waren daarvoor altijd een warboel in mijn hoofd. Tijdens de ‘ikken sessie’ heb ik zelf handvatten gecreëerd waardoor mijn angsten en gedachten niet meer warrig door mijn hoofd dansen. Ineens kan ik ze bij de kluwen grijpen en bevragen: ‘klopt het wel waar ik zo bang voor ben?’
F: Mooi! Hebben de werkvormen daar ook nog aan bijgedragen?
W: Ja, ik vond bijna alle werkvormen heel goed. Vooral de twee tekenopdrachten vond ik leuk en super verhelderend. Daarin kon ik echt mijn ei kwijt. Ook het werken met casussen vond ik heel interessant. Dat kwam door de scherpe vragen waarmee het probleem in no time tot de kern ontleed was. Echt bizar hoeveel het stellen van de juiste vragen ertoe doet.
F: Leuk dat je dat zegt, dat is ook precies waar ik in geloof. Ik denk dat vragen stellen zoveel belangrijker is dan advies geven.
W: Ja, Ik vind het verrassend dat je mij niet hebt geholpen door in mijn probleem mee te gaan en met concrete oplossingen te komen. Maar, wat je deed was de goede vragen stellen zodat ik zelf tot het inzicht kwam. Dat vind ik bijzonder en dat werkt veel beter dan one-size-fits-all oplossingen.
F: Dankje, fijn en leuk om te horen! En ik was natuurlijk niet de enige die vragen stelde, want je had ook de anderen uit de groep. Wat vond je van het werken in een groep? Wat heeft dat je gebracht?
W: Ik vond het fijn om de inzichten van andere mensen te horen en door andere mensen bevraagd te worden. Andersom gaf het ook een goed gevoel als ik iemand anders kon helpen met een goeie vraag of feedback.
F: Ja, dat kan ik me voorstellen. Heb je nog iets gemist, waarvan je gedacht had dat het in het traject zou zitten?
W: Nee. Ik had niet echt verwacht dat het traject mij fundamenteel zou veranderen. Dat heeft het gelukkig wel gedaan.
F: Wat goed! En dan nog een laatste vraag: Aan wie kan je het traject aanbevelen? Met welke vraag of probleem lopen deze mensen?
W: Ik kan het traject aan iedereen van rond de 30 aanbevelen. Ik denk dat veel van hen niet weten welk werk nou eigenlijk bij hen past. Ze struggelen met de verwachtingen dat ze kinderen moeten krijgen, of een huis moeten hebben of een goede baan et cetera. Daardoor zitten ze vaak met zichzelf in de knoop. Dat levert veel druk op. En precies met die struggles leer je omgaan in dit traject. Ik weet nu dat ik niet per se hoef te reageren op situaties zoals ik altijd heb gedaan. Maar, dat ik bij mijn gevoel stil kan staan en dan bewust kan kiezen hoe ik reageer. Dat geeft zoveel lucht en vrijheid!
Wil je net als Wouter leren omgaan met je struggles, leren om bewuster te kiezen en met meer lucht en vrijheid je leven te leiden? Ik zoek deelnemers voor het groepstraject dat in oktober 2021 van start gaat.