Als starter heb je het tegenwoordig niet makkelijk. Werken, wat dan? Ik kan alles worden wat ik wil, maar ik weet niet wat er bij mij past. Een huis kopen, ja maar met welk geld dan? Relaties, hoe dan? Door die k*t corona kom ik niemand tegen. Misschien dan maar reizen nu ik nog geen koters heb? Maar ja, door corona gaat dat eigenlijk niet…
Herkenbare gedachten? Dan herken je misschien ook het stemmetje dat zegt: “Ach, maar ik heb het goed. Ik moet niet zo zeuren, er zijn zoveel ergere dingen.” Heel goed dat dit relativeren je lukt en ik denk ook zeker dat dit zo is. Toch geven deze gedachten een probleem weer in onze huidige maatschappij. Ondanks dat het niet altijd zo voelt, zijn er veel starters die met deze dilemma’s struggelen. We leven in een tijd die enorm veel druk op onze keuzes legt. Mogelijkheden zijn fijn, maar ze kunnen je ook echt stress opleveren.
Ik hoor je denken: “Ja, maar goed wat doe je eraan? Daar hebben we maar mee te dealen, toch?” Deels is dat zo, maar er is ook echt iets aan deze keuzestress te doen. En dat begint bij het volgende:
Naar mijn mening gaan we fundamenteel verkeerd om met al deze mogelijkheden.
We trappen massaal in de valkuil om in moeilijke situaties op snelle oplossingen te focussen om ons weer gelukkig te voelen. Als we het even moeilijk hebben, poppen als vanzelf snelle, radicale oplossingen in ons hoofd op: “Wellicht moet ik een nieuwe baan zoeken? Een nieuw huis misschien, of een reis maken? Nee, meer sporten, ja dat is het. Of toch een andere relatie?” Veel voorkomende en hele logische gedachtes, maar ernaar handelen gaat je niet helpen. Ze zorgen er naar mijn mening vooral voor dat je nooit tevreden bent en op zoek blijft gaan naar het perfecte leven. Met als resultaat: stress! Want, het perfecte leven bestaat helemaal niet.
Je denkt nu misschien: “Dat is wel erg negatief geformuleerd, ik mag toch dromen en verlangen naar een passender leven?” Jazeker mag dat, graag zelfs! Ik denk alleen dat de manier waarop anders kan. De oneindigheid aan mogelijkheden zorgen ervoor dat je telkens weer iets nieuws verzint, waarmee je jezelf korte tijd geneest van het onrustige gevoel. Maar als je echt eerlijk bent, weet je dat het onrustige gevoel na een tijdje weer terugkomt.
En dus wil ik iets anders voorstellen:
Stop met het vluchten, stop met het zoeken naar de perfecte baan, stop met het zoeken van de perfecte relatie, maar ga op onderzoek uit naar jezelf. Kom erachter waar je onrust vandaan komt. Pas als je dit goed weet, ontstaat er ruimte voor een nieuwe richting. Één die echt bij joú past.
Nu denk je wellicht: “Bleeh, daar heb ik helemaal geen zin in, dat kost toch veel te veel tijd?” Klopt, het kost je tijd, maar wat nou als je daarmee de rest van je leven piekertijd bespaard? Dat verandert wellicht het een en ander? En ik geef je graag 3 tips over hoe je dit aan kunt pakken:
1. Verleg je aandacht van alle externe factoren richting jezelf
Stop met het zoeken naar de perfecte baan, de perfecte relatie, maar neem de tijd om te verkennen waar je tegenaan blijft lopen. Welke verwachtingen heb je van het leven en waar komen deze vandaan?
2. Voel aan wat je echt wilt
Als je inzicht hebt in dat wat er in jou omgaat, kun je je ertoe leren verhouden. Bekijk je situatie eens van een afstandje. Naar welke stemmen luister je, en welke druk je weg? Welke belemmerende patronen zijn hieruit ontstaan?
3. Volg de richting die past bij joú
En als je dit beter weet: vraag jezelf af wat je echt wilt in deze situatie. Wat is je verlangen en wat heb je nodig om je volgende stap te zetten? Zodat je met deze informatie op zak kunt verder gaan.
Er ontstaat zo een basis van waaruit je jezelf ook in toekomstige situaties richting kunt geven.
Hulp nodig bij het starten van jouw proces?
Uit eigen ervaring weet ik dat aandacht besteden aan dit proces knap lastig is met alle afleidingen van vandaag de dag. En daarom heb ik met behulp van afwisselende werkvormen uit de TGI, Theory U en Voice Dialogue een traject ontwikkeld waarin ik jouw proces faciliteer. Waarin je op vaste momenten gaat verkennen wat het is waar je tegenaan blijft lopen. Maar ook leert verhelderen wat je verwachtingen en verlangens zijn. En je kunt experimenteren met keuzes maken die passen bij joú.
Interesse in het traject of wil je meer informatie?